Українська локалізація: січень 2023 (№77)

Вітання, друзі! Сподіваємося, що ви в теплі та безпеці. Хай цей рік принесе нам усім перемогу України над російськими загарбниками, а за нею хай прийдуть нарешті в кожну оселю затишок, здоров’я, добробут та українська локалізація улюблених ігор.

Наша локалізаційна спілка «Шлякбитраф» докладає всіх зусиль, щоб ви отримували хороші офіційні українські переклади нових та старих відеоігор. Ми дуже тішимося, що українська мова чимраз більше займає своє законне місце в іграх, фільмах, інтерфейсах програмних засобів та всьому, чим користуються українці.

Але як працювати, коли нема електрики й інтернету? «Ніяк», — сказав би хтось інший. Але не ми! Українську локалізацію не спинити! Хтось щасливий роздобув собі генератора, хтось не вельми щасливий, але вельми винахідливий експериментував із автомобільним акумулятором і спалив комп, хтось придбав напіврозвалений ноут без половини кнопок і щодня по кілька разів бігав із ним на пункт незламності, щоб попрацювати, хтось сліпав-опрацьовував файли на планшеті, і навіть на смартфоні… Дуже напружений період видався, але ми все поборемо. Якщо ЗСУ може, то й ми мусимо!

Переклад ігор

Загалом, особливо розказувати майже нема про що, бо про отой проєкт, той, цей, оцей і ще цейво… а, і отойво також… розказувати поки що не можна, а ті, про які можна, відповідно, були трошки обділені увагою. Втім, наші перекладачі та редактори користалися кожною нагодою, щоб українська локалізація рухалася вперед.

За грудень частково ми розповідали в річному звіті (Згадуємо 2022 рік. Підсумовуємо все хороше), тож далі переважно мова піде про січневі здобутки.

На вичитуванні

Kingdom Come: Deliverance — 46% (із 1 041 845 слів).

Liftoff: FPV Drone Racing — 36% (із 12 236 слів).

У процесі перекладу

Trudograd — 45% (із 584 380 слів).

Darkest Dungeon — 86% (із 92 552 слів)

Planescape: Torment — 8% (із 999 290 слів)

Решта волонтерських проєктів поки без суттєвих змін.

Не забудьте зробити передзамовлення

Далі не про самі ігри, але про речі, які стосуються ігор.

Ми вже раніше писали про ці книжки, але вони такі круті, що обов’язково треба нагадати ще раз.

«God of War: Перекази й легенди» — зробити передзамовлення можна у видавництві MAL’OPUS.

«The Elder Scrolls: Офіційна кулінарна книга» — також можна передзамовити у видавництві MAL’OPUS.

Це не зовсім книга, а тільки правила до настільної гри «Шалені світи». Фактично, це скорочений виклад, щоб ви собі спробували, пограли, посмакували й приготували мульйон долярів для придбання цього скарбу, коли він вийде в повному наборі від видавництва Geekach. А поки можете безплатно завантажити «Шалені світи: пробний забіг».

Щодо решти — просто терпляче чекайте.

Цікавинки

У січні до «Шлякбитрафу» на практику прийшло декілька студентів з Криворізького державного педагогічного університету. Кажуть, що ігри перекладати трохи важко, але й цікаво також 🙂 А ми в цій справі завжди раді допомогти, бо ігрових світів дуже багато — а скільки ще буде! — треба їх усіх комусь українізувати. Тож допомагаємо готувати юне перекладацьке підкріплення.

Якщо вас цікавить, що таке ономатопея та яка її роль у тексті, зокрема в коміксах, то запрошуємо почитати статтю Соломії Котяй — Що ж таке ця ваша ономатопея?

Час від часу зазирайте в розділ Англійські підказки. Наш мандрівний кіт М’Айк іноді розповідає про цікаві англійські вирази, які він дізнається під час своїх подорожей. Наприклад, що таке get cold feet.

Новобранці

Вітаємо з набуттям статусу офіційного учасника громадської організації «Локалізаційна спілка “Шлякбитраф”»! Павло Кулямін дуже вчасно нагодився до нашого гурту, щоби підставити дружнє перекладацьке плече. Тож бажаємо хороших проєктів та натхненних і влучних перекладів.

Зала слави

Від імені команди Шлякбитраф щиро дякуємо найактивнішим учасникам спілки:

  • Наталя Андрук
  • Софія Шуль
  • Андрій Грига
  • Олексій Іванов
  • Павло Кулямін
  • Тетяна Хвастова
  • Ольга Сушицька
  • Дмитро Головченко
  • Юра Драгон
  • Іван Янковий
  • Юрій Бісик
  • Оля Хмельницька
  • Тетяна Чередничок
  • Олександр Лук’янов
  • Ростислав Федорко
  • Соломія Котяй
  • Євген Ткач
  • Богдана Вознюк

Приєднуйтесь!

Шлякбитраф завжди радіє новим талановитим, сповненим ентузіазму особам, які хочуть долучитися до українізації всесвітів. Спробуйте свої сили в тесті для перекладачів, а тоді в разі успіху пишіть нам через контактну форму.

Якщо не маєте часу на українізацію ігор, але небайдужі до теми української мови в іграх, то можете допомогти нашій справі в зручний для вас спосіб:

1) станьте нашим доброчинцем на Patreon;

2) переказуйте будь-яку суму на Монобанку або на рахунок 4731 1856 1396 5158 (ПриватБанк, одержувач Шуль Софія). Обов’язково вказуйте своє ім’я та прізвище у призначенні переказу, бо іноді банк не показує інформації про відправника, тож ми не будемо знати, кому дякувати.

Подяки

Щиро дякуємо всім, хто підтримував команду Шлякбитраф у грудні та січні через Patreon та в інші способи. Бажаємо здоров’я, спокійного неба, успіху й достатку вам та вашим сім’ям!

5000 грн

100 $

50 $

25 $

20 $

10 $

5 $ / 200 грн

100 грн / 2 $

Том Слободянюк, Антон Кутовий, Ailigean, Anastasiya Zhyshchynska, Andrii Serbovets, Andriy Krasnychuk, Bogdan Tarasiuk, Bohdan Matviiv, Easy Sugar, ehehehe, Halaster, Hanni, Ihor Tanchyn, Ivan Komradov, Marko Savchuk, Mary Augstkalns, Michael Bodnar, naloii, Novster, Oleksandra Makovii, Oleksii Ivanov, Ruslan Vyshnevskiy, Serhii Pashchenko, TaPoK_v_NoSkE, tsunecko, Volodymyr Duday, Yaroslav, Yevhenii Shevchuk, Yuri Demchan, Відлуння Епохи, М’йору, Dinadin Cross.

50 грн / 1 $

Amigo1995kot., Andrii, Bohdanko, Dmytro Kyrychuk, exmolution, Ivan Nikiforyak, Jarlaxle Baenre, Mancubus.UA, MilvusUA, Nazar Kompaniiets, Oleksandr, Rini, ROMBOS GT, s0fko, sNb, Tulrays, Vasyl Stokolosa, Vitaliia Kubatska, Volodymyr Zhuk, Wiktor Kor, Андрій Гончаров, Анна Гавеля, Олександр Пшенишнюк, Олександр Соловйов, Стаc Макар, Ірина Маковська, Світлана Романова.

ОСОБЛИВА ПОДЯКА ЗА ПІДТРИМКУ КОМАНДІ CROWDIN!

УКРАЇНІЗАЦІЯ ВСЕСВІТУ ТРИВАЄ!

14.02.2023

0 0 голосів
Рейтинг статті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини

Усі новини
Усі новини
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x