Рецепти з Minecraft: гоґліни, висушні й іскрочай

Якщо ви завжди шукаєте привід влаштувати вечірку або випробувати новий рецепт, якщо під час гри в Minecraft вам кортіло створити щось їстівне, то «Minecraft. Офіційна кулінарна книга» від видавництва Mal’opus створена саме для вас.

Більше про проєкт читайте тут

Рецепти, натхненні Minecraft

Страви тут знайдуться на будь-який смак: кому щось легеньке й веганське, а кому щось ситне і з м’яском. І якщо ви з тих диваків, що їдять цвіт бузку, сподіваючись, що це принесе щастя, то тут вам підкажуть, які ще квіти можна назбирати та що з них зготувати, наприклад «Зелень із квіткового лісу».

Рецепти згуртовані не лише за типами страв (закуски, основні страви, десерти та напої), а й за типом гравців, тож тут знайдеться щось смачненьке і для борця, і для будівника, і для дослідника, і для шукача досягнень. Наприклад, гоґліни з лавою, шашлик по-рівнинному, підозріле рагу, бургер з муухомора, тамале з висушня, пиріг із золотим яблуком, той самий торт, а ще напій від кріперів, зілля нічного бачення, іскрочай та багато інших цікавих рецептів, які наповнять вашу кухню духом гри Minecraft.

Та й сама книжка неодмінно стане вашою  вірною помічницею, адже містить таблиці перетворення одиниць вимірювання, та навіть декілька порад з виживання на кухні. А в кінці книжки є «Нотатки гравця» — декілька порожніх сторінок для власних кулінарних записів та зауваг.

Уся кулінарна книжка дуже красива — великі яскраві зображення, приємний на дотик глянцевий папір. Рецепти описані чітко й коротко. Тож читати й готувати аж кортить!

А ще це одна з небагатьох кулінарних книжок, яка пропонує безалкогольні напої, що неабияк втішило особисто мене й мого сина.

Варто зазначити, що деякі рецепти містять доволі екзотичні складники, як-от ямс убе. Колись я бачила якийсь ямс в одному з місцевих супермаркетів, але схоже, то була разова акція — «дивна картопля» поки що не знайшла достатньо шанувальників у наших краях. А до страви потрібен саме сорт убе, бо він надає пурпурового кольору (рецепт булочок «Портали Незеру»). Зрештою, як радить авторка, рецепти можна підлаштовувати під себе: замінювати складники та змінювати їх кількість. Може, спробувати замінити убе гарбузом чи картоплею, зафарбованою буряковим соком? 😉

Кухня перекладу

Якщо ви вважаєте, що перекладати кулінарні книги легко, то це буде правдою, але частково. Як і в будь-якій спеціалізованій літературі тут треба орієнтуватися в термінології та процесах, щоб опис готування не здавався вам якимсь бісівським обрядом 😁

Оскільки гра Minecraft має українську локалізацію, то ми, певна річ, використовували вже готову термінологію. Втім, пізніше деякі терміни видавництво вирішило адаптувати, тож «хаск» (husk) став «висушнем», а «муушрум» (mooshroom) — «муухомором». Але так навіть гарніше звучить, правда?

Не обійшлося і без суперечок. Наприклад, яка роль панірувальних сухарів у котлетах? Їх додають до фаршу чи обвалюють у них котлети перед смаженням? Чи те і те? Виграв коментар зі своїм рецептом котлет. Всі зразу помирились і вирішили поїхати в гості на котлети й запечені картоплини. 😊

Загалом, перекладати кулінарну книгу по Minecraft було доволі весело й цікаво. Тож хапайте все необхідне кухонне приладдя — тертку, пательню, мірну ложку, качалку й діамантовий меч — і гайда здобувати досягнення «Як не з’їм, то понадкушую»!

Софія Шуль

12.03.24

5 4 голосів
Рейтинг статті
5 4 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини

Усі новини
Усі новини
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x