Жіноцтво в іграх

Усім вітання. Сьогодні в нас чергове дослідження, на яке ніхто не чекав і про яке ніхто не просив, але Вермінко однаково його провів.

Оскільки на дворі вже весна, а на носі у нас квітково-букетні періоди та особливо контроверсійне свято 8 березня, то просто неможливо не думати про жінок. Та поки хтось буде сперечатися і до оскаженіння, сивого волосся та нервового тику сперечатися на тему, чи є 8 березня святом жіноцтва, чи це комуністично-соціалістичне-буржуазійно-експулатаційно-підставитивашулюбленийрежим конструкт, ми розглянемо жіноцтво в іграх.

Мабуть, ні для кого не буде таємницею те, що в іграх, як і в загальному в поп-культурі, жінки практично завжди є меншістю. Так було в усьому. Завжди попереду та на висоті були чоловіки й це сприймалося як щось цілком природне та нормальне. Тоді як поява жінки на таких п’єдесталах провокувала як мінімум подив, а як максимум — тонни скандалів, розслідувань, звинувачень. Як і в будь-якій сфері, від банальних шкіл та вишів до Голівуду, образ жінки в іграх змінювався і проходив дуже різні фази «представництва». Та рано чи пізно це мусило статися. І жінки почали грати головні ролі в іграх теж. Саме так. Це не завжди було нормальним. І тим паче звичним. Тож умощуйтесь зручніше, бо сьогодні ми будемо згадувати ігри з жінками-протагоністами (героїнями) та ігри з жінками-антагоністами (лиходійками).

Жінки-протагоністи

Почнемо ми, мабуть, з найвідомішої і найзвичнішої для нас протагоністки в іграх, котра знайома, якщо не всім, то більшості гравців.

Лара Крофт.

Лара — археологиня та авантюристка, головна героїня серії відеоігор Tomb Raider. Нащадок роду Крофтів зображена красивою жінкою-археологом, розумною та спортивною, яка часто ризикує життям у місцях, переповнених небезпеками. Остання трилогія показала її становлення від дещо наївної дослідниці до жорсткої, а місцями й жорстокої жінки, що впевнено йде до своєї цілі.

Та не однією Ларою ми багаті.

Наступна в черзі Самус Аран.

Пані Самус — головна героїня серії Metroid. Самус Аран у нас колишній солдат Галактичної Федерації. У своєму екзоскелеті, нафаршированому різного роду зброєю та опцій, вона стала мисливицею за головами.  Її знають, пам’ятають і люблять усі поціновувачі Nintendo. Та через невелику популярність платформи на теренах України мало хто знає про цю серію ігор та її головну героїню. А це важливо, оскільки Самус — одна з перших протагоністок у іграх взагалі.

Хто далі?

Рейн.

Це вампірка із серії ігор BloodRayne. Вона є учасницею таємної організації та захищає людство від усього паранормального, надлюдського та культистського.

Для того, щоби побороти монстрів, нам потрібні свої монстри. Саме тому на службі в людства безжальна напівкровосіся, у якої відсутня толерантність до всього, що може загрожувати людству. І до нацистів. (А ще Рейн у нас яскравий приклад гіперсексуалізації персонажа.).

Не можна не згадати й про серії Resident Evil, яка регулярно давала нам можливість грати за жінок.

Джил Валентайн.

У минулому членкиня групи «Дельта форс», Джил — героїня, що разом з партнером Крісом Редфілдом бореться проти біотероризму у найрізноманітніших і найпотворніших його проявах, корпорації Umbrella. А бореться вона і в прямому сенсі, себто фізично знищуючи ворогів та почвар, і в переносному, беручи участь в організації та формуванні перепон і противаг біотероризму в ООН. Яскравий приклад сильної та цілеспрямованої жінки, котру важко спинити.

 Клер Редфілд.

Клер — сестра Кріса Редфілда з попередньої частини Resident Evil. Вона в нас поліціянтка, яка потрапила в епіцентр зомбі-епідемії. Її образ нам показує, як жінка, що опинилася в безвиході, знаходить у собі сили для боротьби далі. Не без допомоги, звісно, однак вона досягає своєї мети, ба навіть більше: знаходить можливість піклуватися і захищати близьких.

Від старого до нового?

Клементина — дівчинка, яка вижила. І хоча номінально серія ігор починається з гри за Лі Еверетта, уся серія ігор The Walking Dead побудована навколо неї. І в подальшому саме Клементина стає головним героєм власної історії. Історії про дівчинку, що опинилися в центрі зомбі-пандемії, дитину без дитинства, формування якої ми спостерігаємо крізь усі сезони та переживаємо разом з нею усі труднощі буття.

2B — бойова андроїдка, що була створена людством для боротьби з роботами, що захопили колиску людства. У грі Nier:Automata вона постає як мовчазний солдат, що чітко виконує поставлені завдання та не піддає сумніву накази керівництва. Водночас вона в глибині душі (якщо так можна сказати про андроїдів) добра особистість, що переймається за близьких і друзів, а також до потреб та бажань інших. Крізь історію гри ми бачимо, що вся її «холодність та зверхність» — це більше вимушена маска, аніж справжній характер.

 Гезер Мейсон — головна героїня гри Silent Hill 3, хоча вона була присутня і в першій грі серії (ще дитиною). І перша, хто в нашому списку постає як проста жінка (хоча тут вона просто підліток ще), зі своїми страхами, стресами, мріями, яка не пов’язана ані з бойовою підготовкою, ані зі збройними силами чи силовиками будь-якого ґатунку. От тільки біда Гезер у тому, що вона опинилася в дуже поганих обставинах, які привели її до Тихих Пагорбів і всіх жахів, що з цим пов’язані.

 Максін Клофілд — черговим підлітком у нашому списку стала Макс із Life is Strange. Як і згадана раніше Гезер, Максін постає дівчиною, з власними проблемами та радостями і все ще шукає себе. Студентка Академії Блеквол, яка опинилася в епіцентрі дивних і незрозумілих подій, що налягають на соціальну деструкцію та власні страхи перед суспільством і своєму місці у ньому. Це все дарує нам гарну можливість відчути себе у шкірі студентки в незвичних обставинах. Хоча чи є вони такими аж незвичними, якщо прибрати з гри надлюдські сили?

Чи можна говорити про головних героїнь і не сказати про Еллі? Мабуть, ні.

 Еллі Вільямс — головна героїня гри The Last of us II. Дівчинка з імунітетом, навколо якої крутиться весь сюжет та повість світу, поглинутого дивною хворобою, через яку світ, яким ми його знаємо, перетворився на руїни, а людство вкотре проявило свої найгірші якості. Як і у випадку з Клементиною, Еллі не є головною героїнею першої частини гри, де головним був Джоел, та при цьому вона залишається головним персонажем історії. І починає Еллі так само дитиною в дивному і жорстокому світі насилля та брехні, і ми разом з нею проходимо крізь усі випробування, які ставить перед нею світ. І бачимо, як формується її характер, світогляд та життєвий шлях.

До цієї гри:

Артбук «Світ гри The Last of Us»

Артбук «Світ гри The Last of Us: Part II»

Комікс «The Last of Us. Американські мрії»

 Сенуа. Якщо ми говоримо про жінок-героїнь, то не можна не згадати про Сеную, головну героїню Hellblade: Senua’s Sacrifice (до гри є українізатор). Сильна жінка з піктів, котра попри власні проблеми вирушає у самовбивчу подорож до Гельгейму, щоб видерти з рук богині Гели душу її коханого, при тому борючись із прокляттям голосів у своїй голові. Цікава історія, яка дає змогу зазирнути та відчути на власній шкірі світ божевілля. Як буквально так і фігурально.

 Джессі Фейден — членкиня Федерального бюро контролю з гри Control, яка вмішується в справи наднормального походження з однією метою: знайти та врятувати брата. Гра чудово показує характер Джессі, який постійно штовхає її вперед, щоб урятувати рідних. І якщо задля цього потрібно знищити ворогів, то вона це зробить.

Говорячи про жінок, готових на все, щоб урятувати близьких, не можна не згадати ще одну героїню, яка рятує брата.

 Eміція де Рун — дівчина, яка стала головою дому де Рун у час, коли Францією шириться зараза, що вбиває та нищить людей, та Інквізиція, яка так само вбиває та нищиться людей, хоч у останньої на це є свої причини та мотиви.  Гра A Plague Tale: Innocence дає нам можливість поглянути на те, як це бути дівчиною там, де жінок не вважають повноправними членами суспільства. Як це бути безпомічною (на перший погляд) і водночас бути відповідальною за життя інших.

Замикатиме наш список головна героїня серії ігор Horizon Zero Dawn.

 Елой. Колись давно, у далекому-далекому майбутньому, де дика природа перетворилась на металевий відповідник, а людство скотилося до формування диких племен, перед великою метою і великою дилемою постає Елой. Жінка, яка змінить світ. Гра так само показує нам жінку із сильним характером, допитливою вдачею та цікавою історією, яка приведе до важких моральних рішень.

Жінки-антагоністи

Та не лише одними героїнями представлене жіноцтво в іграх. Є своя частка й серед лиходійок. У списку багато імен, та ми розглянемо тих головних лиходійок, що грають цю роль не епізодично.

І відкриватимуть наш список не зовсім жінки, а радше, уособлення жінок через посередництво штучного інтелекту.

 ҐЛаДОС — операційна система із серії Portal, яка була створена для допомоги та піклування. Але, як це часто буває, благими намірами вимощена дорога до пекла. І так здійснюються страхи всіх ненависників штучних інтелектів будь-якого рівня. Операційна система вирішує по-своєму ставитися до людей, яких їй було ввірено в опіку.

 ШОДАН — ще один фемінізований штучний інтелект, цього разу із серії System Shock, створений людьми для допомоги в оперування шахтарською станцією. Та на відміну від своєї колеги, ШОДАН не сама вирішила чинити як їй заманеться. Її було зламано і навмисно змінено протоколи, через що штучний інтелект перейшла в агресивний режим, який виродився у дуже погані наслідки.

Від штучних інтелектів  перейдемо до людей.

 Далі в нас пані Софія Лемб із гри Bioshock 2. Психологиня з утопічного (чи радше антиутопічного?) Захвату, химерного творіння Ендрю Раяна, що сховане від світу товщами океану. І, тут повторимося, благими намірами вимощена дорога до пекла. Софія намагалася перелаштувати Захват на свій лад. Опісля всього, що сталося, не скажу, що можу її звинуватити. От тільки те, на що вона перетворювала комплекс та якими методами? Ну, тут уже кожному на свій розсуд варто оцінювати її дії.

 Альма Вейд — головна антагоністка серії ігор F.E.A.R. Жінка (хоч найчастіше вона постає в образі дівчинки в червоному платті), яку піддали страшним тортурам, експериментам і тестам. Жінка, що володіє страшними силами й усіх їх застосовує для помсти та знищення тих, хто її образив.  І якщо для цього треба зруйнувати світ, то так тому й бути. Мотивація у неї вагома. Методи? Дуже й дуже жорстокі. А ще вона предмет страхів багатьох геймерів 2000-х.

 Сарра Керріґан. Сара, вона ж Королева лез, головний антагоніст серії StarCraft. Солдатка, яку зрадило командування. Жінка, яка втратила все. Її було перетворено на інше створіння, хоч і збережено її феміністичну натуру. Безжальна, цілеспрямована, могутня, вона прямує до своєї мети, навіть якщо люди, які були з нею близькі, її не розуміють.

 

Ось такий, вельми короткий список жіноцтва в іграх. Звісно, він не повний. Є ще багато персонажок, яких варто було б згадати. Є багато чудових жінок та дівчат, яким дісталися другі ролі чи ролі персонажів підтримки. Є багато історій, які піднімають взагалі цікаві теми жіноцтва. А є ще багато питань, і до образів жінок в іграх, і до того, яка ж різниця в тому, якої статі персонаж, і вплив цієї особливості на сюжет і можливості. Та не все й одразу, правда?

Яніс Вермінко

08.03.21

0 0 голосів
Рейтинг статті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
4 Коментарів
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини

Усі новини
Усі новини
4
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x